Dijital dünya ve sosyal medya kullanımı konusu, Altındağ’da masaya yatırıldı. Altındağ Belediyesi ile Anadolu Basın Federasyonu işbirliğiyle Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Toplantı Salonu’nda “Dijital Dünya ve Sosyal Medya Kullanımı” paneli gerçekleştirildi. Altındağ Belediyesi önemli bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki’nin ev sahipliğinde, Ulucanlar Yarı Açık Cezaevi Toplantı Salonu’nda düzenlenen programa, Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Yıldırım, Anadolu Basın Federasyonu Genel Başkanı Sinan Burhan, RTÜK Başkan Yardımcısı Deniz Güler, Basın İlan Kurumu (BİK) Ankara Bölge Müdürü Murat Yürekli, Gazeteci yazar Emin Pazarcı, Gazeteci yazar Zafer Şahin, Gazeteci yazar Fadime Özkan ve çok sayıda sosyal medya kullanıcısı genç katıldı. Konuşmacılar, sosyal medya kullanımı, medyadaki değişim ve dönüşüm, medya okuryazarlığı konularını ele aldı. Altındağlı gençler programa büyük ilgi gösterdi.
“EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ”
Programa ev sahipliği yapmaktan ötürü memnuniyetlerini dile getiren Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki, “Bundan 3 yıl öncesine kadar sosyal medya kullanma konusunda direndim. Kullanmayı istemedim. Hatta çok uzun süre akıllı telefonum olmadı. Telefon bütün vaktimizi alıyor, bağımlılık yapıyor diye düşünüyorum. Ancak yine de, sosyal medya ve internet kullanımının olumlu yönlerini de göz ardı etmemeliyiz. Aramızda genç arkadaşlarımız da var ben onların bu konuda daha fazla bilinçleneceklerini ümit ediyorum. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“SOSYAL MEDYA MECRALARINI DENETLEMEK ZORUNDAYIZ”
Anadolu Basın Federasyonu Genel Başkanı Sinan Burhan, sosyal medyanın kontrollü ve denetlenebilir olması gerektiğini belirterek, “Yeni neslin en önemli problemlerinden biri sosyal medya bağımlılığı… Geleneksel medya reyting ve tiraj kaybına uğradı. Ulusal televizyon kanalları ve gazeteler, Youtube ve Instagram gelirleri nedeniyle ciddi bir kayba uğradı. Bu mesele hem kültürel, hem siyasi hem psikolojik hem de ekonomik bir sorundur. Türkiye’deki medya bağımsızlığını, özgürlüğünü sağlamak istiyorsak bu mecraları da denetlemek durumundayız” ifadelerini kullandı. Burhan, panele ev sahipliği yapan Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki’ye de teşekkür etti.
“DİJİTAL MEDYA DÜNYASINA DÜZEN GETİRİLMESİ GEREKİYOR”
Gazeteci yazar Emin Pazarcı “Geleneksel medyanın ahlaki ve hukuki bir altyapısı vardı. Dijital medyada ise bu altyapılar söz konusu değil. Bu mecralar düzenlenmeye çalışıldığında ise toplum tarafından tepki görüyor. Konuya bir düzen getirilmesi isteniyor” dedi.
“HABER AHLAKI OLUŞMUŞ MECRALARI TAKİP EDİN”
Geçmiş yıllarda bir cezaevi iken kültür merkezine dönüştürülen salonda konuşma yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden gazeteci yazar Fadime Özkan ise şunları kaydetti: “Dijital medya çok hızlı dönüşüm geçiriyor. Sosyal medyada özellikle çok fazla bilgi kirliliği var. Gençlere tavsiyem haber ahlakı oluşmuş mecraları takip edin. Kurumsal medyayı ve devlet görevlilerinin yaptığı açıklamaları dikkate alın. Özgürlük adı altında oluşturulan algı operasyonlarına itibar etmeyin.”
“ULUCANLAR CEZAEVİ MUTLAKA GEZİLMELİ. BURASI TÜRKİYE’NİN YAKIN TARİHİ…”
Gazeteci yazar Zafer Şahin ise yaptığı konuşmada Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ni defalarca gezdiğini ve müzeden her zaman çok etkilendiğini belirtti. Şahin “Genç arkadaşlar bu müzeyi lütfen gezin. Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ni iyi anlarsanız, Türkiye’nin yakın tarihine hakim olabilirsiniz. Sosyal medya meselesinde ise karamsar olmayalım. Sosyal medyanın iyi yönlerine bakmaya çalışalım. Günümüzde sosyal medyada dijital ayak izleri bırakıyoruz. Sosyal medya etkin kullanılırsa avantaj haline gelebilir. Ama hazırlıksız yakalanırsak dezavantaj olabilir. Her gün onlarca yalan haber servis ediliyor. Paylaşılan her haberin doğruluğuna inanmayın. Bu dijital çağda iyi bir medya okuryazarı olmak zorundayız” ifadelerini kullandı.