DünyaEğitimEkonomiGündemKültür & SanatMagazinManşetSağlıkSon DakikaSporTeknoloji

Eskişehir’de esnafın gözü yollarda kaldı

Eskişehir esnafının her yaz büyük umutla beklediği gurbetçilerin, bu yaz Temmuz ayının ortasına gelinmesine rağmen gelmemesi dikkat çekiyor.

Eskişehir’de esnafın gözü yollarda kaldı

Gurbetçiler de esnafa derman olmadı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Eskişehir esnafı, gurbetçilerin gelmesini ve gelirlerinin artmasını bekledi. Zamlar nedeniyle tasarrufa giden vatandaşlardan umduğu kazancı elde edemeyen esnaf umudunu gurbetçilere bağladı. Ancak bu yıl Eskişehir’e gelen gurbetçi sayısının  diğer yıllara göre daha az olduğu öne sürülüyor. Sebebi ise gurbetçiler de bütçesini düşünüyor ve daha uygun ülke ve şehirlerde tatil yqpmayı tercih ediyor.

Tatilini memleketinde geçiren gurbetçi sayısı her geçen yıl azalıyor

Her yıl özellikle yaz aylarında tatilini geçirmek için memleketine gelen gurbetçiler gittikleri şehirlerin ekonomisine katkı da sağlıyor. Esnaf, gurbetçiler gelmeden önce ürünlerini hazırlayarak gurbetçileri bekliyor. Ancak bu yaz esnaf umduğunu bulamadı. Tatilini memleketinde geçiren gurbetçi sayısı da her geçen yıl azalıyor.

Pahalı buldukları için gelmiyorlar

1980’den buyana aynı sokakta esnaflık yapan Ayhan Oskaylar, “Gurbetçiler daha yeni yeni gelmeye başladı ancak bu sene diğer seneye göre daha az gurbetçi geldiğini görüyoruz. Türkiye’deki hayat pahalılığı bunda etken. Bizdeki fiyat artışları daha fazla, mesele bizim en büyük paramız 200 lira, yarım kilo kıyma alamıyorsun, gurbetçiler de bunun farkında. Gurbetçi olarak ilk gidenlerden sonra gelen nesil, Eskişehir’de geleceği büyükleri de yoksa daha çok İtalya ve İspanya’yı tercih ediyorlarmış, oralar daha ucuz diye. Mesele bir aile geldi, Yunan adalarının bizim buraya göre çok daha ucuz olduğunu söyledi. Yani buraya pahalılıktan dolayı gelemiyorlar”

Eskişehir'in Akdeniz'inde yağışlar çiftçiyi vurduEskişehir’in Akdeniz’inde yağışlar çiftçiyi vurdu

Yunanistan’dan daha pahalı diyorlar

25 yıldır esnaflık yapan Yavuz Orhan ise, “Gurbetçiler gelmedi, fiyatlar çok yüksek olduğu için gelmiyorlar. Eskişehir’de fiyatlar yüksek diyorlar. Yunanistan’a göre burada tatil yapmak daha pahalı diyenler var.  Ne kadar doğru bilemiyorum bir yerde okudum ama Türkiye’de beş gün dört gece bir otel 146 bin lira iken, Yunanistan’da aynı şartlarda 20 bin lira fiyat çıkarıyor. Biz Eskişehir’de şuana kadar gurbetçilerden bir verim alamadık, önceki yıllar böyle değildi” şeklinde konuştu.

Başa dön tuşu