DünyaEğitimEkonomiGündemKültür & SanatMagazinManşet

Sanat dünyasının en büyük dolandırıcılık davası

Sanat dünyasının en büyük dolandırıcılık davası

Sanat dünyasının en büyük dolandırıcılık davası

 

Inigo Philbrick çok yetenekli bir sanat danışmanı olarak kariyerine Londra’da başlıyor.

Sanat dünyasının  en büyük dolandırıcılık davası

White Cube Galeri’nin kurucusu Jay Jopling’in dikkatini bile çekiyor.

Hatta Jopling, Philbrick’e Mayfair’deki galerisini açmasında yardımcı da oluyor, yatırımcılardan biri de.

Sanat dünyasının  en büyük dolandırıcılık davası

Robert Newland – Inigo Philbrick

Inigo Philbrick’in işleri bir süre çok iyi gidiyor.

En büyük müzayedelerden en pahalı eserleri toplamaya başlıyor.

Ünlü koleksiyonerlere büyük satışlar yapıyor, kendisi de koleksiyoner müşterileri gibi jet set yaşamaya başlıyor.

Sonra bir anda ortadan yok oluyor ve işte o zaman anlaşılıyor ki aynı eserleri birden fazla kişiye satmış ve sonunda da eserleri hiçbirine teslim etmemiş.

Para kaçırma ve kimlik hırsızlığı suçlamalarıyla da yargılanan Philbrick, bir açık artırmada Jean-Michel Basquiat’ın “Humidity” adlı eserini 12.5 milyon dolara Sasha Pesko için alıyor ve yatırımcısına eseri aynı yıl içinde çok daha yüksek fiyata satabilecekleri vaadinde bulunuyor.

Philbrick, daha sonra da aynı eseri kullanarak Athena adlı fondan büyük bir yatırım alıyor. Eseri ise daha sonraki satış değerini daha da yükseltmek amacıyla Tokyo’daki Mori Art Museum’a sergilenmek üzere ödünç veriyor.

Christopher Wool ve Rudolf Stingel imzalı eserleri de aynı yöntemle birden çok kişiye birbirinden habersiz milyonlarca dolara satıyor.

85 milyon dolarla ortadan kaybolan Inigo Philbrick’ten uzun bir süre hiç iz yok, geride ise birçok kızgın sanat koleksiyoneri kalıyor.

Son zamanların en büyük sanat dolandırıcısı olduğu söylenen Inigo Philbrick sonunda Temmuz 2020’de bir Güney Pasifik adası olan Vanuatu’da yakalandı.

Sırf New York Federal Mahkemesi tarafından 20 milyon dolarlık dolandırıcılıkla suçlanan Inigo Philbrick’in galerileri Londra ve Miami’de olduğu için satışın önemli bir bölümü bu şehirlerde gerçekleşiyordu.

Philbrick, Papua Yeni Gine’deki ABD Büyükelçiliği’nin iade talebi sonucunda ABD’ye teslim edildi.

Sonunda Philbrick mahkemede ilk kez suçlu olduğunu itiraf etti.

Neden suç işlediği sorulduğunda tek kelimeyle yanıtladı.

Cevabı basitti: “Para”.

Şimdi 86 milyon doları geri ödemesi gerekiyor.

Ayrıca 7 yıl hapis cezası da söz konusu.

Avukatı Jeffrey Lichtman ise şöyle bir açıklama yaptı: “Müvekkilim tüm yaptıklarının sorumluluğunu aldı ve hayatının geri kalanında bu suçların bedelini ödeyecek. Davranışları dürüst olmasa da ve kriminal suç sayılsa da, bu tür davranışların çok olağan görüldüğü sanat dünyası gibi baştan sona hastalıklı bir endüstrinin parçası olduğunu unutmamak lazım.”

Şimdi ise, Inigo Philbrick ile White Cube galeride bir dönem birlikte çalışan ve daha sonra da işbirliği yapan Robert Newland ABD’de yargılanıyor ve savcılar sonunda suçlu olduğunu itiraf eden Newland için de hapis cezası istiyor.

Sanat piyasasına anlamlı ve caydırıcı bir mesaj göndermek için ciddi bir ceza çekmesi gerektiğini söyleyerek.”Sanat dünyasında büyük ölçüde aldatmanın kabul gören bir uygulama olduğunu kısa sürede öğrendim” açıklamasını yapan Newland, cezasını öğrenmek için bu hafta hakim karşısına çıkacak.Tabii bu arada ünlü galeri White Cube ise kurucusu Jay Jopling için şu açıklamayı yapıyor: “Jay Jopling, Rob ve Inigo’nun sahtekarlıklarının kurbanı, yargıya intikal etmiş bu durum hakkında daha fazla konuşmak doğru olmaz”.

Okunma Sayısı: 172
Başa dön tuşu